Kisah misterii rakyat Malaysia yang diculiik Korea Utara hampir empat dekad lalu

Pembunnuhan Jong-nam di Lapangan Terbang Antarabangsa KL 2 (klia 2) dahulu sedikit banyak menyegarkan kembali minat sebuah pertubuhan Jepun terhadap kejadian misterii yang berlaku 39 tahun lepas.

Pada 20 Ogos 1978, empat wanita Malaysia dan seorang wanita Singapura hilang secara misterii. Ia terjadi selepas seorang lelaki “Jepun” mempelawa mereka berparti di atas sebuah kapal di luar pantai Singapura.

Empat wanita Malaysia yang hiilang tanpa sebarang kesan hingga kini itu ialah Yeng Yoke Fun, 22, Yap Me Leng, 22, Seetoh Tai Thim, 19 dan Margaret Ong Guat Choo, 19, manakala warga Singapura berkenaan bernama Diana Ng Kum Yim, 24.

Walaupun dua kejadian itu berlaku dalam jarak hampir empat dekad, namun ia mempunyai persamaan iaitu perasaan wasangka ia didalangi ejen Korea Utara yang mungkin mendapat perintah daripada pemimpin tertinggi mereka untuk melakukannya.

“Kami perlu siasat kembali kes ini (kejadian kehilangan wanita berkenaan pada 1978), kami sedia membantu sanak saudara keempat-empat wanita Malaysia itu untuk mendapatkan lebih banyak maklumat,” kata pengarah Persatuan bagi Menyelamatkan Mangsa Culik Korea Utara (ARNKA) Tomoharu Ebihara kepada Bernama baru-baru ini.

Walaupun maklumat yang terdapat tentang empat wanita itu samar dan kejadian tersebut pula berlaku 39 tahun lepas, namun Ebihara yakin suatu hari nanti beliau dan rakannya akan berjaya merungkai misterii tersebut.

Beliau berkata, maklumat tentang kemungkinan ada rakyat Malaysia yang menjadi mangsa culiik Korea Utara dikutip daripada testimoni seniwati Korea Selatan, Choi Eun-hee, dan bekas anggota tentera Amerika Syarikat, Charles Robert Jenkins.

Eun-hee diculiik di Hong Kong pada 1978, manakala Jenkins melarikan diri daripada unitnya dan menyeberang ke Korea Utara pada 1965 serta tinggal di negara komunis itu hingga 2004, sebelum membawa diri ke Jepun untuk menjalin hubungan dengan seorang wanita.

“Menurut Jenkins, dia pernah melihat gambar Yoke Fun dan masih mengingati pernah berjumpa dengan wanita sama di sebuah taman hiburan di Pyongyang antara 1980 dan 1981,” kata Ebihara.

Menurut aktivis itu, Eun-hee, yang tinggal di Pyongyang hingga 1986, berkata dia mendapat tahu daripada seorang wanita terdapat sepasang rakyat Malaysia yang tinggal di sebuah kawasan lain di Pyongyang ketika dia tinggal di ibu negara Korea Utara itu.

“Itu sajalah maklumat yang kami ada tentang kemungkinan terdapat rakyat Malaysia yang menjadi mangsa culiik dan maklumat yang diberi Eun-hee dan Jenkins memang boleh dipercayai,” katanya.

Menurut Ebihara, rakyat dari 12 negara didakwa diculik ejen Korea Utara, termasuk dari Jepun, Korea Selatan, Malaysia, Thailand, Jordan, Lebanon, Romania dan Perancis.

Katanya pertubuhan bukan kerajaan di Jepun percaya kira-kira 300 rakyat negara itu diculiik ejen Korea Utara, walaupun jumlah rasmi yang diberi kerajaan ialah 18 orang.

Beratus-ratus rakyat Korea Selatan juga didakwa diculiik ejen Korea Utara
Ebihara berkata satu-satunya rakyat Thailand yang diculiik iaitu Anocha Panjoy, menjadi mangsa ejen Korea Utara pada Julai 1978 ketika dia bekerja di Macau. Mangsa didakwa diculiik lelaki “Jepun” sama, yang menjadi dalang di sebalik perbuatan menculiik 4 wanita Malaysia dan seorang wanita Singapura itu, sebulan kemudian.

Lelaki “Jepun” itu dipercayai adalah seorang ejen Korea Utara
Menurut Ebihara, walaupun sukar untuk memastikan sebab penculiikan itu dilakukan, tetapi wujud keyakinan mendalam bahawa mereka yang diculiik, antara lain, dijadikan guru bahasa atau budaya untuk ejen Korea Utara.

“Mereka juga diculiik untuk dijadikan isteri kepada lelaki asing yang diculiik,” katanya sambil menyebut tentang Jenkins yang berkahwin dengan mangsa culiik dari Jepun bernama Hitomi Soga.

Ebihara berkata, menurut maklumat Jenkins, Panjoy, juga dipercayai berkahwin dengan seorang mangsa culiik lain. sumber : sarawakvoice.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *