“Aku Dah Bnuh Dia!” – Mngsa Bulli Rasa Puas Dapat Lnggar Lari Pembulinya Sampai Meniggal

Kesan psikologi terhadap mangsa buli boleh mendorong kepada perkara yang tidak diingini seperti bnuh diri ataupun terbabit dalam aktiviti kurang sihat dan masalah sosial. Kesan psikologi terhadap mngsa buli boleh mendorong kepada perkara yang tidak diingini seperti bnuh diri ataupun terbabit dalam aktiviti kurang sihat dan masalah sosial.

Perbuatan membuli akan dilakukan oleh seseorang yang merasakan dirinya lebih kuat berbanding orang lain yang dianggap lemah. Individu ini mempunyai kecenderungan untuk mencderakan, mengutuk, menyeksa atau menyakiti mngsa bukan hanya dari segi fizikal malah juga mntal dan emosi.

Namun begitu apa yang lebih membimbangkan adalah kesan psikologi terhadap mngsa buli yang mana boleh mendorong kepada perkara yang tidak diingini seperti bnuh diri ataupun terbabit dalam aktiviti kurang sihat dan masalah sosial.

Lebih teruk lagi sekiranya perbuatan membuli itu membuatkan mngsa menyimpan rasa dendam yang tidak terhingga terhadap si pembuli. Baru-baru ini terdapat satu perkongsian oleh seorang pengguna Twitter tentang kesan perbuatan membuli kepada mangsa buli

Perkongsian yang dibuat oleh @wanmafiq adalah berdasarkan paparan skrin yang diambil dari laman Curious Cat, rangkaian sosial yang membolehkan pengguna untuk bersembang, membuat perkongsian atau menanyakan soalan, dengan pilihan untuk tidak mahu dikenali

Menurut paparan skrin itu, pengguna tersebut telah membuat satu pengakuan telah menyimpan perasaan dendam terhadap 4 orang lelaki yang telah membulinya ketika zaman persekolahan.

Macam-macam yang telah diperlakukan kepadanya ketika itu sehingga membuatkan dia sukar untuk melupakannya. Rasa dendam yang membuak-buak itu kemudiannya mendorong dia untuk mencari semula si pembuli yang diakhiri dengan pembnuhan.

Baca perkongsian penuh di bawah:

Kesahihan cerita ini bagaimanapun tidak dapat dipastikan, namun tidak menghalang netizen untuk memberi komen tentangnya. Ada yang menyokong, ada yang menentang, bahkan ada juga yang berbelah bahagi.

Hentikan perbuatan membuli kerana ia hanya membawa kepada lebih banyak kemudaratan, bukan hanya kepada mangsa buli tetapi juga kepada pembuli!

Ada kemungkinan masalah Afif ini berpunca daripada rumah. “Saya Ckik Sebab Dia Tak Nak Kawan Saya” – Baru 7 Tahun Dah Pandai Buli Rakan. Apa Punca?
Memang sayu bila baca jawapan yang diberikan oleh anak ini.

Zaman sekarang kejadian buli yang berlaku kian berleluasa. Bukan sahaja antara remaja, malah terjadi dikalangan kanak-kanak bawah umur. Baru-baru ini telah berlaku kejadian di mana seorang kanak-kanak berusia 7 tahun telah dibuli rakan sekelasnya dengan teruk sehingga dickik, dikoyakkan kertas, dilempar bukunya, ditndang semasa menuruni tangga sekolah semasa waktu balik, diconteng seragam sekolahnya dan banyak lagi.

Baca perkongsian ibu kepada kanak-kanak yang dibuli ini Facebook tentang pengalaman beliau selepas berjumpa dengan rakan anaknya itu untuk bertanyakan sebab sebenar kenapa anaknya dibuliPerkongsian ini telah menerima lebih daripada 13k shares ketika artikel ini ditulis. Baca perkongsian penuh di bawah:

Sedih dengan perkara yang menimpa anaknya itu, wanita tersebut menanyakan kepada anaknya sendiri. Namun jawapannya sangat menyentuh hati. Membuat keputusan untuk berjumpa sendiri dengan kanak-kanak tersebut untuk mengetahui sebab lebih lanjut kenapa anaknya diperlakukan sebegitu rupa

“Saya nak dia kawan saya. Saya cekik sbb dia taknak kawan dgn saya..” sahaja dibuli secara fizikal, malah duit dan jam tangan juga telah dicuri dan melibatkan kanak-kanak yang sama

Kanak-kanak tersebut telah berjanji kepada wanita itu untuk tidak melakukan perbuatan itu lagi setelah diugut untuk menelefon polis. “Jangan bagitahu Mama, nanti saya kena pukul,” jelas kanak-kanak itu ketika ditunjuk gambar ibunya melalui aplikasi WhatsApp

Perbualan ini menjadi semakin tegang apabila kanak-kanak ini membuat pengakuan tentang masalah yang dihadapi di rumah. Kejadian yang terjadi menyebabkan wanita ini keliru dengan tindakan yang dilakukan. Adakah ianya satu tindakan yang benar atau salah? Bincangkan.. Jangan suka membuli ya, boleh kena saman tau. Kredit says.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *