Mak aku jenis yang sangat berkira, aku pinjam RM1 pun dia tulis dalam buku 555. Untuk ex suami dan mak mentua, semoga Allah bagi balasan setimpal kat korang.

Saya nak kongsikan kisah hidup saya,saya prnh bkhwin dan mempunyai 3 orang anak bekas suami brumor 33 tahun, kerje kampung, seorang yang malas kerje, kalau rajin dia kuar pergi kerje, kalau mls dia akan tido je tiap hari, semasa menjadi isterinya, dia abaikan nafkah saya dan anak2.

kaki da dah, minum ketum, keluar masak penjarra, tiap kali gadduh dia akan pvkul saya, masa tu saya penat sangat2 dengan anak2 lagi, nak uruskan rumah lagi, duit memang tak ade langsung. Sewa rumah dah 7 bulan tertunggak, akhirnya kami pindah tinggal bersama family dia.

3 orang anak semua ada asma dari kecil lagi, keluar masuk hospital, selepas anak ke3 kami lahir, suami makin kerap tak balik, saya sendiri yang uruskan anak2, duit jangan cakap, memang takde.

walaupun tinggal dengan ibu mertua dan ipar, tapi dia tak ambik peduli, masing2 uruskan hal masing2. Dorang butakan mata, pekakkan telinga. Bila saya call suami tutup HP, sakit sangat2 hati saya, tuhan je yang tahu.

Semasa anak berusia 50 hari, anak asma teruk dan lemah sangat, terus dikejarkan ke hospital. Seminggu anak dalam tu, sepanjang anak kat hspital suami dan family nya tak datang melawat.

Sedih sangat2 masa tu. Selepas anak dibenarkan balik, saya nekad UNTUK bercrai. Saya sdiri pergi mahkamah, dan mhakmah bagi surat kat suami, akhirnya kami bcrai. Saya balik tinggal dengan family saya.

Walaupun tinggal bersama family, saya rasa macam orang asing, ayah saya ok, tapi mak saya seorang yang cukup berkira dengan anak2 dan cucu. kalau anak saya minta rm1 dengan mak saya untuk beli makanan atau apa2 mak saya akan tulis kat buku dan anggap sebagai hutang kadang2 pmpes anak dah abis saya terpaksa pinjam dengan mak rm30 saya nak kuar pergi kerje tak boleh, mak tak nak jaga cucu2, kalau saya bagi dekat pengasuh, tentu mahal.

Sekarang ni saya cuma tolong adik saya bniaga, syukur saya dapat bantuan dari MAIDAM, saya dapat bantuan sewa rumah, sekarang ni saya duk dengan anak2 je.

Bila anak sihat Saya tolong adik bniaga, saya cuma tolong packing kan barang dia, dapat lah sikit boleh buat belanja sekolah anak saya. Haritu saya dapat brim tapi mak saya awal2 lagi dah minta duit dia.

Tinggal lah rm30 untuk kami anak branak, pampes anak dah abis, terpaksa saya belikan pampes untuk anak dulu, walaupun beras dah nak abis. Kadang2 bila beras tinggal 1 cawan je, saya te rpaksa msak bubur kosong untuk kami, cuma tambah kicap garam. Sekarang ni makin kerap anak2 masuk wad, gilir2

Masa dalam wad, saya takde duit 1sen pon, saya dan anak cuma makan makanan yang diberikan oleh pihak hospital, anak kat rumah saya bagi mak tolong jaga UNTUK sementara. Bila saya balik saya terus ambik anak kat rumah mak.

Minggu lepas anak ke sekolah,saya terpaksa bagi bekal nasi kosong dengan telur. saya cari syiling2 celah dinding rumah dan dalam beg, dapatlah 80 sen,saya peluk cium anak,saya minta maaf kat anak,tu je ibu mampu sediakan.

Anak2 angguk je tanda faham. untuk bekas suamiku dan bekas mertuaku, semoga Tuhan bagi balasan kat awak semua, sebab abaikan nafkah anak2. Dan warga KRT, tolong doakan saya kuat. Dan doakan anak2 saya supaya sihat selalu, dah tak perlu kua masuk wad lg. Terima kasih. – KRT

Antara komen netizen:
Cik Ana –Nak tuntut apa keje pon tak. Penagih lagi. Alang2 awak dok rumah sndiri awak jadi la pengasuh yang baik. Jaga anak2 sambil amik upah mengasuh.

Beli kerepek atau apa2 packing semula dan letak dikedai2 terdekat. Mnta bantuan zakat atau baitulmal. Insya allah ada rezeki awak.

Siti Nursyaqielah –Duit beli makanan tak ada. Tapi duit beli topup layan krt ada.. utamakan beli pampers daripada beras. sedangkan beras untuk di makan dan pampers untuk dibuang.

Kenapa tak pakai lampin? Sis pergi makamah tuntuk nafkah anak.. lepas tu pegi baitulmal minta bantuan..

Shery Nas Daniel –Kenapa x pakai lampin untuk anak, bila keluar barulah di pakaikan pampers.. Buat kerja dari rumah dik, jd pengasuh.. Atau amik upah kemas rumah org. Amik upah lipat baju ke, promot la kat fb yg adik..

masuk group2 kat fb yg blh memdatangkan hasil…untuk anak2 yg asma, rumah jgn lgsg berhabuk, sentiasa bersih persekitaran dlm dan luar rumah..usahalah untuk hidup demi anak2, memandangkan tiada yg membantu adik..

Mawar Berduri –kita x boleh salahkan Ibu kandung TT sbb Ibu dia x suka TT kawin dgn lelaki penagih n pemalas Tp TT x nmpk lagi hingga betol2 terjadi anak2 x cukup makan baru minta cerai…dh nasihat dr awal TT x nk terima ,sape jadi Ibu pon x terima..

balasannya nie la..bila anak dh berderet baru nmpk silap suami than minta cerai n minta tolong semula dgn ibubapa..sape pon akan berkira!!!..ingat kat dunia nyata nie everthing Guna duit!!!..

pd Mertua pon mmg dia salah 100% x nk nasihat anak lelaki utk bertanggungjawab dh tau ade anak lelaki x Guna d biarkan anak lelaki kawin buat ape?..jadi Mak pon kena cerdik juga ..nie dok lepas tangan!..

bekas suami pon salah juga ..tau nk isi tombolok sendiri je..klu dh tau x suka keje n suka ambik ketum ambik darah x payah ka kawin dgn anak perempuan org.

nie smpi ada anak mcm Tu juga x de perubahan. bila benda dh jadi Mak pak ex suami mmg la buat2 x tau..dia nk tutup aib diri dia sbb ade anak lelaki x guna.

Norlida N Nordin –Try minta zakat atau kebajikan atau daftar dgn E-kasih … kalau semua tu xdpt ko try plak BersamaMu … ada masa blajar kemahiran sprt buat kek atau menjahit supaya ko blh mula kerja dari rumah slow2 kayuh xpe janji xperlu tinggalkan anak2 n blh bekerja ikut time yg ko ada….

nak xnak kena usaha jugak…bantuan tu hanya sampingan je. kalau duduk kawasan taman perumahan bukak payung depan rumah pun blh…buat aiskrim 1Msia ke…jual nugget ke…apa2 je lah yg blh mendtgkan pndptan…utk modal perniagaan blh mohon amanah ikhtiar tapi kena byr blk nnt…. semoga Allah murahkan rezeki ko anak beranak. – KRT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *