Ridhuan Tee tegur peserta Pencetus Ummah. “Ilmu tidak ke mana2, cuma pandai bercakap dan buat lawak b0doh”

Rancangan realiti bercorak keagamaan yang dicetuskan oleh Astro iaitu Pencetus Ummah bukan melahirkan pendakwah yang hebat sebaliknya individu yang masih tipis pengetahuan ilmu agamanya.

Pendakwah agama iaitu Prof. Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah berkata, kebanyakan peserta rancangan itu hanya pandai bercakap dan sesekali melakukan lawak b0doh dan lawak basi yang meloyakan.

Malah ada juga pemenang yang terpilih kerana kebolehan menghafal sahaja namun ilmu yang dimiliki tidak sedalam mana.

“Ada yang menang dan menjadi juara sekadar menghafal sahaja. Ilmu tidak ke mana, cuma pandai bercakap saja dan berlawak bodoh sekali sekala.

Saya tahulah, sebab saya adalah hos program realiti untuk siri pertama Astro ini dan banyak lagi program realiti lain.

Peserta rancangan Pencetus Ummah yang bergelar juara diberikan hadiah berupa wang tunai RM50,000. Gambar hiasan.

“Sebenarnya program ini tidak ada apa? Glamor saja lebih? Publisiti diberikan seolah-olah peserta-peserta ini hebat sangat. Walhal kerjanya menghafal dan diselang-seli dengan lawak-lawak basi dan gimik-gimik mel0yakan.

“Saya sudah lama dalam dunia seni sebegini,” katanya seperti dilaporkan oleh portal Isma web. Ridhuan yang merupakan hos musim pertama rancangan itu menambah, jika peserta pertandingan tersebut memahami konsep Islam yang sebenar, mereka tidak melakukan tindakan yang boleh mendatangkan persepsi buruk terhadap Islam.

Malah dia turut mengulas tindakan bekas peserta rancangan itu, PU Abu Sufyan yang menceraikan isteri ketika sarat mengandung sebgai satu contoh yang tidak baik.

“Jika PU ini faham Islam, seperti program Pencetus Ummah itu, sudah tentu dia tidak bertindak sedemikian. “Sebab tak tau dan tak fahamlah yang menyebabkan berlaku sedemikian. Jadi, apa ke jadahnya perbesarkan isu ini,” katanya.

Dalam pada itu beliau turut menasihati peserta rancangan tersebut dan juga Da’i (terbitan TV3) agar tidak merosakkan imej agama Islam dengan satu tindakan yang kurang baik sedemikian.

Malah beliau turut menasihati mereka agar terus mendalamkan ilmu agama selepas berpeluang menjadi orang glamor kerana muncul di televisyen.

“Jangan rosakkan imej Islam dengan tindakan kita yang h0doh itu. Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Musuh-musuh Islam akan menggunakan berita untuk memburuk-burukkan agama kita.

“Pergilah sambung mengaji. Tak cukup terhenti setakat itu sahaja. Ummah di luar sana sangat dahaga penampilan dan ilmu kita,” katanya. Via mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *